De asperge (Asparagus officinalis subsp. oficinalis) is een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. De witte asperges zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de groene asperges hebben wel de zon gezien. Asperges worden in klasses verdeeld naargelang de dikte en de schoonheid. Qua dikte wordt het AA-formaat (20-28 mm) als optimaal beschouwd, maar ook de A (16-20 mm), B (12-16 mm) en AAA (>28 mm) formaten worden, indien de asperge verder mooi is, tot de hoogste kwaliteitsklasse gerekend.

Bereiding
Een onvoldoende geschilde asperge is draderig.  Daarom is het van groot belang om de asperges voldoende te schillen. Thuis kan de asperge enkele dagen bewaard worden door ze in een afgesloten plastic zak en/of overdekt met een natte handdoek in de koelkast te leggen. Geschild en ongekookt kunnen asperges ook ingevroren worden. Later dienen de asperges dan ingevroren aan de kook te worden gebracht. Asperges worden, afhankelijk van de dikte, in 8-10 minuten gaargekookt, met voldoende water zodat de asperges net onder water liggen.
Een traditionele wijze van serveren is met ham en ei. Er kan het beste witte wijn, bijvoorbeeld Elzas, bij gedronken worden.

Voedingswaarde per 100 gram
kJ 88 – kcal 21, Eiwit 2 gr, Koolhydraten 10 mg, Calcium 20 mg, IJzer 1 mg, Natrium 5 mg, Vitamine C 20 mg

Lekkere recepten met asperge:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.