Het populaire Atkinsdieet is een zogenaamd laag koolhydratendieet. Dit dieet is geschikt voor mensen bij wie ingenomen suikers als vet worden opgeslagen in plaats van ze te verbranden. Door minder koolhydraten te nemen verliest men gewicht,totdat het lichaam een nieuw evenwicht gevonden heeft. Gaat men echter weer meer koolhydraten nuttigen dan zal het gewicht weer snel toenemen. Het is dus noodzakelijk de eetgewoonten blijvend te veranderen om het effect vast te kunnen houden.

Het Atkinsdieet wordt veel bekritiseerd vanuit de gezondheidszorg vanwege de hoge inname van vet en vlees, wat ingaat tegen de gebruikelijke richtlijnen voor afslanken en gezond eten. Het is echter aangetoond van mensen die dit dieet volgen meer gewicht kwijtraken zonder serieuze gevolgen voor de algehele gezondheid dan met andere dieten. Daar tegenover staat wel dat veel mensen moeite de beperkingen die dit dieet oplegt vol te houden, omdat het een fundamentele verandering van het eetpatroon inhoudt.

Het Atkinsdieet bestaat uit een aantal fasen. De eerste twee weken is de inductie-fase waarin het lichaam voorbereidt wordt en het stofwisselingssysteem wordt veranderd in een ‘vetverbrandingssysteem’. Deze eerste fase omvat zeer strenge richtlijnen waaraan men zich zeer nauwkeurig moet houden om in de volgende fasen het gewenste effect te kunnen bereiken.
De tweede fase is minder streng, maar men mag zeer weinig koolhydraten tot zich nemen. Wanneer de gewenste gewichtsafname is bereikt gaat men proberen vast te stellen waar het kritische koolhydraat-niveau ligt. Dit is dat punt waarboven het gewicht weer gaat toenemen. Mensen die het Atkinsdieet volgen mogen alle soorten vlees, kaas, eieren en veten eten zonder op calorieën te hoeven letten. Het koolhydraatniveau wordt echter beperkt tot ongeveer 20 gram per dag in de eerste twee weken, vervolgens wordt dit niveau wekelijks verhoogd met 5 gram tot het kritische niveau is bereikt. Dit niveau zal men dat levenslang moeten volhouden om het nieuwe gewicht constant te houden. Etenswaren als cake, aardappelen, pannenkoeken en taart zullen voorgoed van het menu moeten verdwijnen. Fruit en zuivelproducten mogen maar zeer beperkt genuttigd worden.

Het Atkinsdieet vereist een permanente ingrijpende verandering van de eetgewoonten. Onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen die dit dieet volgen ongeveer twee keer zoveel gewicht verliezen dan met meer gestandadiseerde diëten. Echter het Atkinsdieet verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, terwijl het cholesterol en de bloeddruk verbetert.

Voordelen: Werkt, zeker in het begin, is redelijk makkelijk vol te houden en vermoedelijk niet slecht voor de gezondheid.

Nadelen: De eerste week kun je last hebben van duizelingen. Adem gaat soms naar aceton ruiken. Bij sporten mis je energie.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.