Sinds de film “Rauw” van Anneloek Sollart, met daarin Francis en Tom in de hoofdrol, op de televisie is geweest, is ook in Nederland de discussie rondom raw food in alle hevigheid opgelaaid. Amerika is ons hierin een heel eind voor. Bekende artiesten, zoals Demi Moore, Babra Streisand, Alicia Silverstone, Beyonce, David Bowie, Carol Alt, Donna Karan, Sting en Bryan Adams promoten het raw food dieet.
Er is in Amerika veel informatie in omloop over mensen die zichzelf genezen hebben van allerlei ziekten met een raw food dieet. Hiernaar is op het ogenblik veel wetenschappelijk onderzoek gaande. Gewone winkels liggen er vol met raw food produkten.
Onafhankelijke marketing bureaus in Amerika spreken over raw food als het dieet van de 21ste eeuw. In Nederland begint er nu ook veel interesse te komen. Er bestaat echter ook veel onduidelijkheid, vandaar dit artikel.

Onder raw food (rauwe voeding) verstaan we al het eten, dat niet verhit is geweest boven de 45 graden Celsius. Als voeding wel boven deze temperatuur verhit wordt, verliest het veel van zijn voedingswaarde. Belangrijke stoffen, zoals vitaminen, mineralen en enzymen gaan door koken, bakken en braden voor een groot deel verloren. Het belang van vitaminen en mineralen kent iedereen wel. Maar ook de enzymen blijken erg belangrijk voor ons lichaam, voor het verteren van onze voeding, voor allerlei lichaamsprocessen en om veroudering tegen te gaan. Als je onvoldoende enzymen binnenkrijgt, moet je lichaam veel harder werken om je voeding om te zetten, waardoor je minder energie overhoudt voor andere dingen. De praktijk bevestigt dit telkens weer; mensen die rauw gaan eten vertellen allemaal, dat ze ineens zoveel meer energie hebben.

Er zijn meerdere manieren, waarop het raw food dieet ingevuld kan worden. Net zo als bij andere voeding zijn er geen twee mensen die het op dezelfde manier doen.
Personen die voor de volle 100% op raw food leven, eten over het algemeen op alleen plantaardig voedsel, dus veganistisch. De voeding is bij voorkeur biologisch. Zij eten alle soorten rauwe groenten (veel bladgroenten), fruit, noten, (gekiemde) zaden, gekiemde bonen en granen, zeewier, kruiden, wilde planten en superfoods.
Hiervan zijn heerlijke gerechten te bereiden met behulp van de blender, keukenmachine, sapcentrifuge en droogoven (een oventje dat niet warmer wordt dan 45 graden Celcius).

Als je rauw eet, kun je heel gewone gerechten maken en zelfs warm eten.
Voorbeelden zijn:
spaghetti van courgette met verse tomatensaus
tomaten crème soep van tomaten met o.a. rauwe macadamia noten
appeltaart met als basis noten en dadels en daarop verse appels
chocolade taart van o.a. rauwe cacao en cocosolie
chocoladevla van rauwe cacao met o.a. banaan en avocado
melk, yoghurt en kaas van noten
sushi met verse groenten en notenpaté
Ook kun je heel bijzondere rauwe gerechten maken, zoals de beroemde zuurkooltaart van onze Nederlandse raw food kok Jeramaya van Sterren(zie foto hieronder).

 

Je kunt als je rauw eet, ook warm eten.
Door de documentaire “Rauw” is daar de nodige verwarring over ontstaan.
Notenmelk of soep kun je opwarmen tot 45 graden Celcius. Lekker warm dus.
Normaal verhitten we ons eten tot 100 graden en laten het afkoelen tot ongeveer 45 graden voor we het opeten. Nu doen we het andersom; we bereiden het koud en verwarmen het tot 45 graden, waardoor er veel meer voedingsstoffen behouden blijven.

Kortom, je hoeft als je raw food eet niets te kort te komen, integendeel het levert veel meer energie dan andere voeding en heeft een zeer geneeskrachtige werking.
Een raw food dieet kan enorm gevarieerd zijn en moet dat naar mijn idee ook zijn.
Het vereist natuurlijk de nodige studie om je deze nieuwe manier van eten eigen te maken, maar dan zul je er ook volop profijt van hebben.

Niet alle raw foodies of raw foodists, zoals ze in Amerika genoemd worden, eten 100% rauw. Er zijn ook tussenvormen. Over het algemeen wordt gezegd, dat je bij 80% rauw, al de meeste voordelen van rauwe voeding ondervindt. Voor de overige 20% kun je dan gekookte of gestoomde groenten, granen of wat volkorenbrood eten (over tarwe bestaat trouwens ook de nodige discussie).

Verder zijn er mensen die wel 100% rauw eten, maar wat rauwe dierlijke voeding aan hun dieet toevoegen in de vorm van rauwe zuivel, rauwe eieren of rauwe vis. Met de laatste twee moet je trouwens wel voorzichtig zijn i.v.m. salmonella en parasieten. In Nederland kun je heel goed Hollandse Nieuwe (haring) eten, als je rauwe vis wilt eten. Die is goed behandeld tegen parasieten door hem te zouten en vervolgens in te vriezen.

Tenslotte is er natuurlijk een grote groep mensen, die voor een deel rauw eet en verder traditionele voeding. Hoewel dit geen echte rawfoodie’s zijn, kan het voor bepaalde personen een prima oplossing zijn en voor anderen een goede start. Ook dit kan al een behoorlijke verbetering van de gezondheid opleveren.

Wil je meer of helemaal rauw gaan eten, dan is het erg belangrijk je hier goed in te verdiepen. Doe je het zomaar, zonder er erin te verdiepen, dan loop je snel tekorten op en kan je erg afvallen.
Ook is het belangrijk op je vitamine B12 te letten. Als je veganistisch eet, krijg je hier onvoldoende binnen en moet je een supplement gebruiken.
Gelukkig is er via internet heel veel goede raw food informatie beschikbaar en zijn er ook in Nederland goede cursussen en “kooklessen”. Rauw eten bereiden kan net zo leuk zijn als koken, zelfs leuker; de smaken zijn puur, de kleuren prachtig en je voeding geeft je veel meer energie en voldoening.

Zelf leef ik voornamelijk op rauwe voeding. Mijn vier kinderen krijgen een groot deel rauwe voeding, maar ook “gewone” dingen. Ik geef ze hierin veel vrijheid, omdat ik vind dat ze zichzelf bewust moeten worden van het effect van voeding op hun gezondheid. Als ik ze hier thuis alleen rauwe voeding voorzet, zoeken ze de rest wel buiten de deur. Ik heb er liever wat zicht op 😉

Rauwe voeding geeft mij veel energie, waardoor ik in staat ben naast de opvoeding van mijn vier kinderen, elke dag aan mijn twee druk bezochte raw food blogs te werken en nog diverse dingen er naast te doen. De kracht van rauwe voeding merk je pas echt, als je het eet.

Hieronder volgt een lijst van gezondheidsproblemen, waarbij een raw food dieet goede effecten kan hebben. Een dieet kan echter nooit in de plaats komen van goede medische begeleiding. Die raad ik je dan ook zeker aan, als je gezondheidproblemen hebt.
Er zijn veel verhalen en er is ook al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gunstige werking van een raw food dieet bij overgewicht, diabetes, hoog cholesterol, hoge bloeddruk, lage bloeddruk, depressies, ADHD en hyperactiviteit, hart- en vaatziekten, artritis, PMS, overgang, problemen met de spijsvertering, ME, vermoeidheid, MS en vele andere klachten.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.