Wat is een koolhydraatarm dieet ?

Koolhydraat-arme diëten zijn de nieuwere aanpakken van overgewicht en gezondheid. Het bekende Dokter Atkins dieet was de eerste die deze diëten populair wist te maken.Veel onderzoek wees uit dat het terugbrengen van koolhydraten leiden tot gewichtsverlies en in veel gevallen een betere gezondheid.

Deze diëten gaan er vanuit dat veel van onze welvaartsziekten, zoals overgewicht, diabetes, prikkelbare of een spastische darm, botontkalking enzovoort, het gevolg zijn van een toename in de suikers die we dagelijks consumeren.

Het dagelijks eten van aardappels.

U bent misschien grootgebracht met de voedselpiramide/voedingsdriehoek of de schijf van vijf .

Daarin stond het consumeren van veel koolhydraten aan de basis.Voorbeelden daarvan zijn rijst, brood, aardappelen, pasta’s, ontbijtgranen enzovoort. Deze koolhydraten worden in het lichaam omgezet in suikers.

Hoger op in de piramide komen we  groenten en fruit tegen. Nog een trapje hoger en in dus mindere hoeveelheden  vindt u de eiwitten zoals die in vlees, vis en eieren voorkomen.

Waar gaat het mis !

Waar het mis gaat is de tweede laag van onderen….5 a12 sneden brood + 3 a 5 stuks gekookte aardappelen. Dit zijn zoveel suikers dat uw lichaam het zwaar te verduren krijgt!

Het voornaamste probleem is dat koolhydraten snel na het eten worden omgezet in suiker. Dit komt snel in het bloed terecht. Zodra dit in het bloed komt zorgt dit voor een insuline-reactie. Dit betekent dat uw lichaam te veel insuline aanmaakt (als u geen diabetes heeft). Vervolgens zorgt de insuline ervoor dat het suiker in uw bloed wordt omgezet in vet .Het tweede gevolg is dat de vetverbranding wordt stilgezet. Dit betekent dus dat u aankomt.

Geldt dit altijd voor het eten van *alle* koolhydraten?

Nee, en daarom is het  belangrijk dat u onderscheid leert maken tussen goede en slechte koolhydraten héél belangrijk. Ten eerste, alleen met een “teveel” aan suiker in uw bloed maakt het lichaam insuline aan. Ten tweede, de ene koolhydraat is de andere niet.

De gevolgen van teveel koolhydraten op uw buik en darmen ?

Een teveel consumeren aan koolhydraten is niet goed voor uw darmen.

Als gevolg van een jarenlange ongezonde leefstijl raken onze darmen op den duur van streek.Vaak leidt dit er toe dat het aantal enzymen om koolhydraten te verteren sterk afneemt. Wanneer dat gebeurt en u doorgaat met veel koolhydraten eten blijven deze koolhydraten achter in uw darmen. De bacteriën aanwezig in uw darmen breken deze voor u af.

Op zich is daar niets mis mee, maar de bijwerkingen hiervan zijn zuren en gassen.

Deze zorgen voor een opgeblazen gevoel, buikkrampen en een slechte stoelgang. Bovendien zijn de zuren heel slecht voor uw darmen. Als deze situatie zo blijft en verslechtert leidt dit tot allerlei gezondheidsklachten, beginnend met een spastische of prikkelbare darm.

Te veel koolhydraten laat uw bloedsuikerspiegel schommelen

De consumptie van heel veel koolhydraten zorgt dat uw bloedsuikerspiegel sterk schommelt. Dit zorgt voor eet- of hongeraanvallen en soms duizeligheid, vermoeidheid of het gevoel “niet vooruit te branden te zijn”. Dit zorgt ervoor dat u meer wilt eten. Gezien het hoge suikergehalte in uw “normale” voeding zorgt dit ervoor dat u vooral trek krijgt in voeding met nog meer suikers.

Dit is een vicieuze cirkel, waardoor u steeds weer trek krijgt in zoetigheid.

Terwijl een dieet dat bestaat uit meer eiwitten, vet en minder koolhydraten het hongergevoel wegneemt en uw bloedsuikerspiegel stabiliseert.