Eigenlijk is het steentijddieet geen dieet maar een eetgewoonte. Het is namelijk vrij zinloos om even anders te eten en daarna weer hetzelfde te eten waar je juist zo dik en ongezond van werd. Het principe van het steentijddieet gaat ervan uit dat we in miljoenen jaren van evolutie geworden zijn tot wat we nu zijn, lichamelijk en geestelijk. Ons lichaam is dus ingesteld op bepaald voedsel. In de korte tijd dat we landbouwvoedsel eten is ons lichaam niet veranderd, maar het voedsel dat we eten wel.

Door Rob Koetsier

De theorie
Begin 2004 zocht ik een manier om af te vallen. Ik was gestopt met roken en vrij zwaar geworden. Het was mij opgevallen dat bepaalde succesvolle dieeten zoals Atkins, Montignac en South-Beach een ding gemeen hadden, ze bevatten weing koolhydraten. Daardoor kreeg ik een idee: De mens kent in zijn bestaan slechts realtief kort landbouw, daarvoor leefden wij als jagers verzamelaars. Zou het kunnen dat er iets in ons voedsel zit wat er daarvoor niet zat en waar wij dik en ongezond van worden?

Het experiment
Ik werk als vrijwilliger in het Archeon, een archeologisch themapark in Alphen a/d Rijn over de geschiedenis van Nederland. Daar ‘vertolk’ ik een periode in de midden steentijd, 7300 jaar geleden. Als men wil weten of een theorie over hoe men vroeger leefde klopt, voert men archeologische experimenten uit. Ik besloot daarom ook zoiets te doen en een jaar lang te gaan eten als onze voorouders om te zien of mijn ‘theorie’ klopte. En inderdaad, precies zoals ik verwachtte, viel ik in een jaar tijd moeiteloos zo’n 19 kilo af!
Tegelijk voelde ik mij zowel mentaal als lichamelijk fitter dan ooit.

De verklaring
Zo’n 10.000-8.000 jaar geleden begon de mens voor zijn voedselvoorziening landbouwproducten te verbouwen.
Dat waren in deze streken granen, en later ook aardappels, rijst, alcohol, suiker. etc. Deze bevatten ‘snelle’ koolhydraten.
Die komen snel in het bloed waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt.
Het lichaam kan maar een bepaald deel van deze suikers meteen verbranden. Aangezien het lichaam ‘weet’ dat er ook tijden van hongersnood kunnen aanbreken zal het zuinig zijn met dit overschot aan energie en het niet verspillen. Het stuurt daarom extra insuline waardoor de suikers aan vetcellen worden aangeboden en wordt opgeslagen als vet en je ‘zwembandjes’ groeien. Je bloedsuikerspiegel daalt en na niet al te lange tijd krijg weer honger en het proces herhaalt zich, keer op keer.

Voor introductie van de landbouw leefden mensen als jagers-verzamelaars en aten mensen voornamelijk vlees, vis, wilde planten(groenten), vruchten, diverse noten. en eieren Eens in de zoveel tijd vond men een honingraat, maar niet zo vaak, dus dat was een feest. Tegenwoordig krijgen wij op een dag meer suiker binnen dan onze voorouders in een heel jaar!

Wil je afvallen zonder moeite, probeer dan eens deze eetgewoonte, je mag best wel wat aardappels, rijst, pasta of brood eten, maar gewoon een heel klein beetje. 

Het leuke van deze eetgewoonte is, dat wanneer je helemaal geen aardappels, rijst, pasta of brood eet, je ‘s avonds vrijwel geen honger meer hebt . Mocht je onverhoopt toch trek krijgen, eet dan zo’n mengsel van noten en rozijnen die je wel eens in de supermarkt ziet. (b.v. Studentenhaver, notenmix). In noten zitten veel goede voedingsstoffen. Rauwe noten uit de reformwinkel of de markt zijn het beste.

Vergeet even dat je dik wordt van vet. Natuurlijk moet je je er niet mee volproppen, maar je wordt veel sneller dik van bovengenoemd voedsel. Vermijd slechte vetten (zie het boek Het Oerdieetvan Anna Elling)

Probeer het eens uit, je hoeft feitelijk niks bijzonders te veranderen aan je dieet, alleen minder of geen aardappels, rijst, pasta of brood en zo min mogelijk suiker, alcohol. Kijk achterop de vepakking wat er bij koolhydraten staat, meer dan 4-6 gram per 100g, niet doen. Je mag best wel brood af en toe (is erg lekker) maar dan zo grof mogelijk. 
Zin in M&M’s? Mag ook, maar gewoon niet te vaak. Trouwens, je taalt er ook niet snel naar. Je merkt het vanzelf.

Weeg je altijd op hetzelfde tijdstip van de dag, zonder kleren, bv ‘s ochtends voor het douchen.


Voorbeeld van een eenvoudig steentijdgerecht, om uit te proberen 
(bereidingstijd ongeveer 12 min., incl. voorbereiding)

Nodig
1. Verse zalmmoot
2. Rivierkreeftjesvlees
3. Een sla soort, gewone sla, rucola, gemengd(maakt niet zoveel ui)
4. Olie, knoflook, azijn, zout, peper, zonne of pijnboompitten

 Gril de zalmmoot, (bakken kan ook) beetje zout, peper, knoflook (6 min, ene, 4 min andere kant.)
– Warm wat rivierkreeftjesvlees op, met wat olie en knoflook.
– Doe die met een een beetje azijn of slasauas warm over sla met wat gemengde pitten (pijnboompitten, zonnebloempitten). 

Je zult zien dat je de hele avond geen honger hebt.Probeer het maar eens!

Zelf en suggestie? Mail het naarmijnrecept@steentijddieet.nl
Als het recept goedgekeurd wordt ontvang je een berichtje en komt het op deze site.