Wat zijn koolhydraten .

Net zoals bij een auto heeft het lichaam brandstof nodig om te kunnen presteren.Deze brandstof krijgen we binnen onder andere door middel van ons voedsel.Een hele belangrijke brandstofleverancier zijn de koolhydraten.
Koolhydraten is  een verzamelnaam voor zetmeel en suikers.De Suikers kunnen we weer onderverdelen in natuurlijke suikers zoals lactose (melksuiker), fructose (vruchtensuiker) en saccharose (pure suiker).Uit deze koolhydraten wordt in ons lichaam glucose gevormd.Glucose dient hoofdzakelijk als brandstof om bijvoorbeeld te kunnen bewegenen, praten en denken.Ieder mens heeft deze glucose in het bloed zitten.Ook wel bloedsuiker genoemd. 

Wat vaak wordt aanbevolen is ongeveer de helft van uw voeding te laten bestaan uit koolhydraten. Het beste zou zijn producten die rijk zijn aan saccharose niet met overmaat gebruiken, omdat deze namelijk vaak veel vetten bevatten.Kies vooral van de groep van de suikers liever producten die zetmeel bevatten. Zetmeel zit bijvoorbeeld in brood, aardappelen, peulvruchten, volkerenproducten, pasta en rijst.

Koolhydraten en energie

Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor het lichaam . Ze kunnen in beperkte mate worden opgeslagen in de vorm van glycogeen. Daarvoor is extra energie nodig: de basaalstofwisseling wordt erdoor verhoogd met vijf tot tien procent. Overtollige koolhydraten kunnen worden opgeslagen als vet, maar dit mechanisme is bij de mens beperkt. Dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk is dik te worden van het eten van veel koolhydraten. In eten zit doorgaans ook vet.Bij een overmaat aan calorieën door het eten van veel koolhydraten,zal vervolgens het lichaam het vet opslaan in de vorm van vetweefsel.

Wanneer je te veel calorieën uit koolhydraten binnen krijgt,dan zal het overschot opgeslagen worden als lichaamsvet. Koolhydraten die snel worden verteerd (enkelvoudige suikers of enkelvoudige koolhydraten genaamd) zullen eerder als vet worden opgeslagen omdat het lichaam te weinig tijd heeft om de calorieën te verbranden. Voedingswaren die enkelvoudige suikers bevatten zijn o.a. fruit, vruchtensappen, snoep, koekjes, cake en frisdranken.Wanneer je aan het afvallen bent zul je deze enkelvoudige suikers zoveel mogelijk moeten vermijden.

Complexe koolhydraten

Er zijn ook koolhydraten die wat langzamer door het lichaam worden verteerd (ook wel complexe koolhydraten genaamd)deze hebben een kleinere kans om als vet opgeslagen te worden en bevatten vaak veel voedingsvezels.Sporters waaronder bodybuilders geven de voorkeur aan deze vorm en bron van koolhydraten. Voedingswaren die deze complexe koolhydraten bevatten zijn o.a. havermout, rijst, pasta, granen, volkorenbrood en aardappels.

Koolhydraten hebben invloed op je bloedsuiker, het peil van de glycogeenvoorraden en de productie van insuline.Als je alleen enkelvoudige koolhydraten (zoetwaren, suikers)tot je neemt zal je bloedsuiker relatief snel stijgen om vervolgens nog sneller te dalen. Hierdoor zal je je moe en slaperig voelen, en zelfs naar nog meer suikers en koolhydraten verlangen. Bij mensen met diabetes is het bloedglucose gehalte meestal te hoog, wat niet betekent dat iemand met diabetes mellitus geen koolhydraten mag eten. In een evenwichtig samengestelde voeding nemen koolhydraten een belangrijke plaats in. (niet alleen voor mensen met diabetes mellitus)

Enkele belangrijke punten op een rijtje:

  • 1 gram koolhydraten levert 4 kilocalorieën.
  • Vermijd  de enkelvoudige koolhydraten. Anders gezegd: vermijd producten die bol staan van de geraffineerde suikers, zoals bijvoorbeeld: frisdrank, drop en wine-gums. Ze bevatten loze calorieën en geen andere belangrijke voedingsstoffen.
  • Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk koolhydraten haalt uit natuurlijke, ‘schone’ voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld: bruin brood, aardappelen, rijst en fruit.
  • Zorg ervoor dat je zowel de complexe koolhydraten (brood en aardappelen) binnenkrijgt, als de simpele koolhydraten (fruit).